Mindfulness Lab,
a gyógyító személyiségekért

Orvosként az ember komoly vezetői szerepbe csöppen anélkül, hogy erre tudatosan felkészítenék. Egyrészt minden orvos egyfajta vezetőként van jelen az orvos-beteg kapcsolatban; tudományos cikkek sokasága hangsúlyozza az orvos személyiségének, non-verbális kommunikációjának döntő - gyógyító vagy romboló – szerepét.

Ezen felül már a pályakezdő, az egyetemről frissen kikerült rezidens is vezeti a nővéreket, ápolókat, beteghordókat, szakdolgozókat vagy a gyakorlatra alá beosztott orvostanhallgatókat. Ahogy megy feljebb a ranglétrán, úgy kap egyre nehezebb betegeket, kell egyre bonyolultabb döntéseket hoznia és kell egyre több orvost is vezetnie maga körül, míg nem osztályvezetőként mindezeken felül, szervezési, klasszikus vezetői feladatokat is meg kell oldania.

Érdekes a kontraszt, hogy míg egy for-profit szervezet komoly összegeket költ vezetői személyiségének fejlesztésére, addig a magyar orvosképzésben, ill. az egészségügyben a vezetők, azaz tulajdonképpen minden segítő foglalkozású, ilyen irányú képzése szinte teljesen ismeretlen. Eközben az Egyesült Államokban, ahol gazdasági alapon működik az egészségügy, nagyon komolyan veszik az orvosi és egészségügyi vezetőfejlesztést, az összes nagy orvosi egyetemen működik direkt vezetőfejlesztési program. Ott gyakorlattá tették azt a tudományosan ismert tényt, hogy a hatékony gyógyításhoz gyógyító személyiségek kellenek. Viszont ahhoz, hogy valaki gyógyító személyiség legyen elengedhetetlen, hogy Ő maga is rendben legyen.

Magyarországon viszont az egészségügyi dolgozók testi-lelki egészségi állapota sajnos igen rossz. Ebben szerepet játszik a jelenlegi rendszerből adódó rendkívül nagy munkateher, az érzelmileg kimerítő helyzetek, a siralmas munkakörülmények, a nyugatihoz képest nevetségesen alacsony fizetések és az ezekből adódó állandó frusztráció. A jelenlegi rendszert csak nagyon lassan és hatalmas energiaráfordítással lehetne megváltoztatni, a dolgozó pedig, egyéni szinten, szinte tehetetlen, ami tovább növeli a frusztrációt; a kiégés bele van kódolva a rendszerbe. Azonban a gyógyítók hozzáállása a rendszerhez sokkal könnyebben és gyorsabban alakítható lenne.

Ezért tartjuk kifejezetten fontosnak, hogy az egészségügyi képzésekben, különösen az orvosképzésben, a hallgatók tanulmányaik során használható, gyakorlati képzést kapjanak azzal kapcsolatban is, hogy ők maguk hogyan tehetnek saját boldogságukért, hogy kell a saját életüket menedzselni és hogyan tudják megőrizni a motivációjukat.

Boldogságkutatók egyetértenek abban, hogy a külső tényezők csak 10%-ban befolyásolják a hosszútávú boldogságot. A maradék 90%-ot az határozza meg, ahogyan az agyunk a külső tényezőket, azaz a világot feldolgozza. Tapasztalatból mindenki jól tudja, hogy ha negatívan gondolkodunk és sokat "stresszelünk", akkor egyre jobbak leszünk ebben; egyre negatívabban fogunk gondolkodni és egyre többet stresszelünk. A modern agykutatás bebizonyította, hogy az emberi agy minden nap termel új idegsejteket. Ez az ún. neurogenesis és ez felelős az agy alkalmazkodó képességért a neuroplaszticitásért. Ennek köszönhető, hogy agyunk megszokja és egyre jobb lesz abban, ahogyan gondolkodunk, ahogyan a világot látjuk.

Az orvostanhallgatók ilyen szempontból pedig nagyon rossz helyzetben vannak. Egyrészt már az egyetemre való bekerülés óriási erőfeszítést igényel, közoktatásban pedig stresszkezelésről nem sok szó esik, így a diákok a gimnázium utolsó évét óriási stresszként élik meg. Majd bekerülnek az egyetemre, ahol szinte befogadhatatlan mennyiségű a tananyag; ami mellesleg arról szól, hogy van egy fantasztikusan összerakott, remekül működő szerkezet, a test, ami elromlik; az ember beteg lesz, szenved, és meghal. Akinek volt medikus ismerőse, tapasztalhatta mennyire rááll a gondolkodása a negatívumokra: a hallgatók hajlamosak az éppen tanult - akár igen ritka - betegség tüneteit rendszeresen önmagukon diagnosztizálni.

A képzés célja, hogy a leendő orvos észrevegye a negatívumokat; észrevegye, hogyha valaki beteg. Ezzel nincs is baj, de pont ezért különösen fontos volna, hogy a hallgatók tudatosak legyenek abban, éppen melyik szemüvegüket kell viselniük.

Az állandó stressz, a negatív gondolkodás egyenes út a kiégés felé. Viszont, ha valaki boldog, az nem csak neki jó. Egy harvardi kutatás szerint egy boldog hangulatban lévő orvos, 19%-kal gyorsabban állítja fel a helyes diagnózist, mint az a társa, aki közönyös vagy stresszes állapotban van. Tehát az egyéni boldogság kihat az egész rendszerre.

Manapság szinte az összes vezető globális vállalatnál használják a mindfulnesst, azaz a tudatos jelenlétet, vezetőik személyiségének fejlesztésére. Mivel ezzel a napi 10 perces gyakorlattal megállítható a stressz-negatív gondolkodás-boldogtalanság-kiégés ördögi köre. Az a vezető, vagy munkavállaló, aki jól kezeli a stresszt és pozitívan gondolkodik, boldogabb, motiváltabb, kiegyensúlyozottabb, így hatékonyabban dolgozik, jobb döntéseket hoz és kollégaival is empatikusabb. Külön érdekes, hogy a mindfulness "őrület", azaz ennek a több ezer éves hagyománynak újból felfedezése 1970-es évek végén, a harvardi orvoskarhoz kapcsolódik. Az Egyesült Államokban a tudatos jelenlét mára az oktatás és a bizonyítékékon alapuló orvoslás szerves részét képezi.

A Semmelweis Egyetem hallgatóinak érdeklődését a témában jól mutatja, hogy az Egyetem dísztermében 700-an hallgatták meg Márky Ádám "Miért fontos a mindfulness az egészségügyben" c. előadását.

Az előadáson hirdettük meg a Mindfuness Lab-et, mely egy mindfulness alapú 1 éves vezetőfejlesztési program, direkt orvostanhallgatóknak, frissen végzett orvosoknak. A Mindfulness Lab létrehozásával szeretnénk segíteni a frissen munkába álló rezidenseket, végzéshez közel álló orvostanhallgatókat, hogy a mindfulness-t saját életük részévé tehessék. Azt gondoljuk, hogy így könnyebben maradhatnak egész karrierjük során gyógyító személyiségek. Hiszünk benne, hogy ha a rendszeren belül megváltoznak az emberek, akkor lassan a rendszer is változhat.

  • mindfulnesslab@cfml.hu

Egyetemek és MBA iskolák mindfulness képzésselMindfulness a világsajtóban


Legnépszerűbb képzéseink

Mindfulness alapú executive coaching

Azon vezetőknek, akik szeretnék, hogy a mindfulness és a meditáció napi rutinná váljon, és ezáltal fejlődjön a személyes hatékonyság és az érzelmi intelligencia.

Csoportos mindfulness tréning

Tréningünk segít, hogy ne csak az Önre vagy csapatára nehezedő terhek növekedjenek, hanem a belső energiájuk és személyiségük ereje is.

Mindfulness alapú kultúraváltó program

Azon innovatív vállalkozásoknak ajánlott legkomplexebb képzésünk, akik úgy gonolják, hogy a munkatársaikba fektetett energia hozza a legnagyobb hasznot.

Mindfulness érzékenyítő workshop

Legrövidebb, 1-2 órás workshopunk, azoknak, akik kiváncsiak mi is az mindfulness, milyen tudományos bizonyítékokon nyugszik, és miért éri meg ez a rövid gyakorlat.

Hazai ügyfeleink