MI A MINDFULNESSHEZ ÉRTÜNK

Nem egy olyan tanácsadó cég vagyunk, akiknek többek között van mindfulness programja is, hanem a tanácsadó cég, akiknek
csak mindfulness alapú képzései vannak.

Manapság egyre nagyobb divat a mindfulness és meditáció, és ezért rengetegen oktatnak különböző meditációs technikákat.
Ha valaki azonban a kellő tudás és tapasztalat hiányában vezet meditációt, az a legjobb kimenetel,
ha csupán nem hozza a várt ellazulást.

Csapatunk tagjai olyan trénerek, pszichológusok, orvosok, akik a meditációt és a relaxációs eljárásokat
tudományos kutatásaik illetve terápiás munkájuk során használták először, és az itt szerzett tapasztalatokat
felhasználva kerültek bele az üzleti világba.

Üzletfejlesztési igazgatónk pedig olyan tapasztalt üzletember, aki tengerentúl ismerte meg a mindfulness-t,
mint vezetési stílust és szeretné ezt Magyarorországon is meghonosítani.

Mi a mindfulnesshez értünk igazán. Átlátjuk neurobiológiai hátterét és pszichológiai dimenzióját,
így sikeresen tudjuk ezt a tudást összahangba hozni az üzleti világ és felsővezetők elvárásaival, igényeivel.

MIÉRT A MEDITÁCIÓ?

A meditációval lehet a legkönnyebben elérni azt az állapotot, melyben el tudjuk engedni tudatos, racionális, elemző, kritikus gondolkodásunkat és így lehetőségünk nyílik megismerkedni valódi motivációinkkal, érzelmeinkkel, vágyainkkal. Továbbá a modern képalkotó eljárások segítségével a tudomány bizonyította, hogy a rendszeres meditáció hatására agyunk figyelemért, memóriáért, önkontrollért, emocionális intelligenciáért felelős területei megvastagszanak, tehát kognitív funkcióink is javulnak a rendszeres meditáció következményeként. A meditatív állapot eléréséhez vagy az autogén tréninget, Európa legelterjedtebb, legszéleskörűbben vizsgált és ezáltal orvosilag egyik legjobban megalapozott relaxációs eljárását használjuk, vagy az Egyesül Államokból indult és egyre népszerűbb MBSR ill. MBCT módszereket.

MIÉRT AZ AUTOGÉN TRÉNING?

Az autogén tréninget (AT) egy német orvos, J.H. Schultz fejlesztette ki az 1920-as években, többek között a jóga felhasználásával, azonban direkt a nyugati ember gondolkodásához igazítva. Véleményünk szerint emiatt ez a legkönnyebben megtanulható relaxációs eljárás. Az AT az ún. "evidence based medicine", azaz a bizonyíték alapú orvoslás kritériumainak is megfelel, tehát hatékonyságát, pozitív testi és lelki hatásait komoly klinikai vizsgálatok és kutatások bizonyítják. Lényege az önállóan végzett rendszeres gyakorlás, mely során a gyakorló képessé válik vegetatív idegrendszerének nyugalmi tónusra való áthangolására és így a pszichovegetatív egyensúly kialakítására. 6 alapgyakorlatból áll, melyeknek elsajátítása 8-12 hetet vesz igénybe. Ezek után lehetőség nyílik a meditáció és az autogén tréning felső fokánaknak megtanulására.

MUNKA AZ ÉRZELMEK HELYÉN

Daniel Goleman 1998-ban, a Harvard Business Review lapjain publikált kutatása óta tudjuk, hogy két hasonló szakmai
kvalitású, azaz hasonlóan magas intelligenciával és szakmai tudással rendelkező vezető közül az lesz a sikeresebb, akinek
magasabb az érzelmi és szociális intelligenciája. A sikeres vezető pedig sikeres szervezetet jelent. Ennek köszönhető, hogy
napjainkra az emocionális intelligencia fejlesztése a vezetőfejlesztés egyik meghatározó elemévé vált.

Ugyanakkor a vezetői készségek kognitív alapú fejlesztésével szemben az érzelmi intelligenciával való munka teljesen más
megközelítést kíván, mivel emócióink az agykéregben nem az elemző, racionális gondolkodás helyén, hanem mélyebben, a
tudatalattihoz tartozó limbikus rendszerben születnek meg. Érdemes tehát innen kezdenünk a munkát, mivel sokszor alig
tudatosuló, mély érzelmeinket nem lehet a szokásos gondolkodási sémákkal elemezni, megváltoztatni. A racionális döntés itt a
folyamat elején van: jó módszert választok-e?

A Center for Mindful Leadership csapata olyan vezető és szervezetfejlesztési módszert kínál, mely a vezetéselmélet és a
neurobiológia legfrissebb tudományos eredményeit felhasználva, a nemzetközi coaching trendeknek megfelelően a tudatalatti
felől közelíti meg a személyiség és az érzelmi intelligencia fejlesztését.

Ez a meditáció alapú coaching. Lényege, hogy egy relaxációs módszer elsajátítása által elérjük az ún. mindful állapotot,
mely magyarul "összeszedett jelenlét"-ként fordítható. Ebben az állapotban a személyiség olyan mélyebb rétegei érhetők el,
ahova a racionális, mindennapi gondolkodás nem ér el. Ezzel a módszerrel tehát közvetlenül az érzelmek keletkezésének helyén
dolgozhatunk, a hagyományos kognitív alapú coaching technikákhoz képest hatékonyabb, tartósabb eredménnyel.

VIDEÓK

Hallgassa meg a CFML vezetőjének előadását
a meditációról és annak jótékony hatásairól.
Illetve nézze meg, hogy milyen hatással lehet a stressz a szervezetére.

A MEDITÁCIÓ ELŐNYEI

Csökkenti a vérnyomást

Kutatások támasztják alá, hogy a rendszeres meditáció hatékonyan csökkenti a magas vérnyomást. Ha közvetlenül meditáció előtt és után vérnyomást mérünk, egy azonnali vérnyomáscsökkenés látszik. A meditációs gyakorlat rendszeres alkalmazásával ez a hatás kiterjed az egész napra. Ez olyan mértékű, hogy orvosi felügyelet mellett akár a gyógyszeres kezelés csökkentését, vagy elmaradását is eredményezheti.

Jót tesz a szívnek

A meditáció keringési rendszerre gyakorolt jótékony hatását tanulmányok százai támasztják alá. Például egy 2012-es tanulmány szerint a rendszeres meditáció 48%-kal csökkentette a szívbetegségek és a stroke kialakulását rendszeresen meditálókat nem meditáló kontrollcsoporttal összehasonlítva.

Este segít elaludni

Egy nyugodt, de produktív nap után nem okoz gondot az elalvás, főleg, ha tudod, hogy a következő nap is ilyen lesz. Az alvási problémákat túlnyomórészt stresszel összefüggőnek tartják. Ha javul a stresszkezelő-képesség, megszűnnek az elalvást nehezítő, egymást kergető, zavaró gondolatok. Javul az alvás minősége is. Ha ez nem lenne elég, a meditáció az alvásszükségletet is csökkenti, így több időd marad arra, hogy valóban kiteljesítsük önmagunkat.


Erősíti az immunrendszert

A legújabb kutatások szerint a rendszeres meditáció mind sejt, mind génszinten befolyásolja a gyulladásos reakciót. Már nyolc hetes meditációs kurzus után is kimutatható az influenza ellenes antitestek emelkedett vérszintje. A meditációval mérhetően növekszik azoknak az agykérgi területeknek az aktivitása, amelyek az immunrendszer irányításáért felelnek.

Lassítja az öregedést

A telomerek a DNS-szál két végén lévő, többszörösen ismétlődő szakaszt jelentik. Ennek a jelentősége abban rejlik, hogy amíg a DNS ezen része sérül, a gének nem sérülnek. Érthető, hogy minél hosszabb a telomer, annál védettebbek a génjeink. Ez egyenes arányban áll az öregedéssel, illetve azzal az életkorral, amit esélyünk van megélni. Vannak kutatások arra vonatkozóan, hogy a meditáció bizonyos formái jó hatással vannak a telomerek hosszúságára.

Boldogabbá tesz

A meditáció csökkenti a szorongást, az aggodalmaskodást, a félelmet, a magányosság-érzést, a depressziót. Javítja az önelfogadást, önbecsülést. Javítja a fájdalomtűrő-képességet, a hangulatot. Optimistábbá tesz. Segíti a szociális kapcsolatok kialakítását. Hogy milyen lesz az életed kevesebb szorongással, aggodalommal, fájdalommal, félelemmel, jobb hangulattal, önértékeléssel és emberi kapcsolatokkal? Röviden: boldogabb.

Legnépszerűbb képzéseink

Mindfulness alapú executive coaching

Azon vezetőknek, akik szeretnék, hogy a mindfulness és a meditáció napi rutinná váljon, és ezáltal fejlődjön a személyes hatékonyság és az érzelmi intelligencia.

Csoportos mindfulness tréning

Tréningünk segít, hogy ne csak az Önre vagy csapatára nehezedő terhek növekedjenek, hanem a belső energiájuk és személyiségük ereje is.

Mindfulness alapú kultúraváltó program

Azon innovatív vállalkozásoknak ajánlott legkomplexebb képzésünk, akik úgy gonolják, hogy a munkatársaikba fektetett energia hozza a legnagyobb hasznot.

Mindfulness érzékenyítő workshop

Legrövidebb, 1-2 órás workshopunk, azoknak, akik kiváncsiak mi is az mindfulness, milyen tudományos bizonyítékokon nyugszik, és miért éri meg ez a rövid gyakorlat.

Egyetemek és MBA iskolák mindfulness képzésselMindfulness a világsajtóban

Hazai ügyfeleink