A szívfrekvencia variabilitás, a szervezet állapotának indikátora

Mi a szívfrekvencia variabilitás?

Két szívdobbanás, azaz a szív kamráinak összehúzódása között eltelt idő változékonysága. Ha valakinek 60-as a pulzusa, azaz a szíve egy perc alatt 60-szor húzódik össze, az nem feltétlenül azt jelenti, hogy minden egyes másodpercben van egy összehúzódás, hanem azt, hogy a belégzéstől, ill. kilégzéstől függően néha 0.85 másodperc, néha 0.90, néha pedig pont 1 másodpercen belül érkezik a következő ütés. Egy standardizált mérés 5 percig tart.

Mi ennek az oka?

A X. agyidegünk, az úgynevezett bolygó ideg (latinul nervus vagus) által közvetített reflex, amelyet a tüdő tágulása és szűkülése, és az ennek következtében a mellkason belül megváltozott nyomásviszonyok indítanak el. A X. agyideg felelős a vegetatív idegrendszerünk paraszimpatikus szárának megfelelő működéséért. Idegrendszerünk ezen része felelős a kikapcsolásért, feltöltődésért, regenerációért.

Vegetatív, paraszimpatikus? Micsodaaa?

Nagyon leegyszerűsítve az idegrendszerünknek két nagy része van. Az egyik, amelyet akaratlagosan tudunk befolyásolni pl. az izmaink működtetése. A másik része, amely fölött nincs közvetlen kontrollunk, az úgynevezett vegetatív idegrendszer. Idegrendszerünknek ez a része felelős belső működéseink szabályozásáért, az úgynevezett homeosztázis fenntartásáért. Ennek a résznek két ága van: a szimpatikus, illetve. a paraszimpatikus idegrendszer. A szimpatikus idegrendszer felelős a stresszválaszért: azaz megnöveli a vérnyomást, a szívfrekvenciát, a vércukorszintet, bekapcsolja a gyulladást.A paraszimpatikus idegrendszer ennek az ellenkezője. Manapság csak az egyiket tanuljuk meg jól használni.

Miért fontos ez?

Ha valamit nem használunk, akkor egy idő után elfeledkezünk róla, ha túl sokszor használjuk, akkor pedig tönkremegy. Ha megnézzük, hogy milyen fő betegségekkel küzd az emberiség, akkor abból elég jól látszik, hogy a szimpatikus idegrendszerünk folyamatos működése áll a betegségek háttérben.

Ezt méri a szívfrekvencia variabilitás?

Közvetett módon igen. Ha a paraszimpatikus idegrendszerünket nem használjuk, mert túlhasználjuk a szimpatikusat az állandó stressz miatt, akkor egy idő után a X. agyidegünk rendellenesen kezd működni. Tehát többek között a belégzés és kilégzés hatására korábban váltakozó szívfrekvenciánk beáll, mint egy metronóm, jelezve azt, hogy a paraszimpatikus idegrendszer nem működik megfelelően.

Mennyire tudományos ez?

Az USA-ban a szívfrekvencia variabilitást, mint biomarkert használják. Tehát egy mérésből következtetni lehet például egy életbiztosítás megkötésénél, hogy milyen állapotban van az egyén szervezete. A mindennapi orvosi gyakorlatban többek között a szívgyógyászatban is rutin mérésnek számít. Mind megelőzési, mind terápiás konzekvenciákat le lehet vonni belőle vonni. Nagyon érdekes, hogy különböző betegségeknél, amelyek mind a túlzott stressz hatására alakulnak ki (magas vérnyomás betegség, szívinfarktus, autoimmun betegségek, depresszió), a szívfrekvencia variabilitás is beszűkül, tehát mintegy objektív jele van az idegrendszer paraszimpatikus szárának működési zavarának.

Mit lehet ezzel kezdeni?

A dolog szerencsére visszafelé is működik. Ha fejlesztjük a szívfrekvencia variabilitást, azzal tulajdonképpen a paraszimpatikus idegrendszerünket fejlesztjük. Tehát megtanuljuk egyensúlyba hozni a stresszválaszt és a regenerációt. A két legjobb lehetőség arra, hogy fejlesszük a szívfrekvencia variabilitásunkat; a sport és a meditáció.

Mi a szívkoherencia?

A szívkoherencia az az állapot, amelyben a szívverésünk és a légzésünk ritmusba kerül, és úgy veszünk levegőt, hogy minden légvétel a lehető legnagyobb hatást gyakorolja a szívünkre, azaz belégzésnél a lehető inkább gyorsítsa, kilégzésnél pedig inkább lassítsa, azaz maximalizálja a szívfrekvencia variabilitást. Ezt szinte csak meditációval, illetve szívkoherencia biofeedback-el lehet elérni.

További információ

  • info@cfml.hu

Mi hiszünk abban, hogy a rendszeres meditáció megváltoztatja az életünk. Szerencsére Önnek már nem "csak" hinnie kell benne, mivel qEEG és HRV (szívfrekvencia variabilitás) vizsgálatainkkal be tudjuk mutatni, hogy ez a napi 10 perces gyakorlat milyen objektív, pozítív változásokat hoz létre a szervezetben.

Egyetemek és MBA iskolák mindfulness képzésselLegnépszerűbb képzéseink

Mindfulness alapú executive coaching

Azon vezetőknek, akik szeretnék, hogy a mindfulness és a meditáció napi rutinná váljon, és ezáltal fejlődjön a személyes hatékonyság és az érzelmi intelligencia.

Csoportos mindfulness tréning

Tréningünk segít, hogy ne csak az Önre vagy csapatára nehezedő terhek növekedjenek, hanem a belső energiájuk és személyiségük ereje is.

Mindfulness alapú kultúraváltó program

Azon innovatív vállalkozásoknak ajánlott legkomplexebb képzésünk, akik úgy gonolják, hogy a munkatársaikba fektetett energia hozza a legnagyobb hasznot.

Mindfulness érzékenyítő workshop

Legrövidebb, 1-2 órás workshopunk, azoknak, akik kiváncsiak mi is az mindfulness, milyen tudományos bizonyítékokon nyugszik, és miért éri meg ez a rövid gyakorlat.

Hazai ügyfeleink